TYSNADEN i SÁPMI

Silence in Sápmi, 72 min.

Premiär på Folkets Bio  23/9 -22

https://www.folketsbio.se/film/tystnaden-i-sapmi/ 

Synopsis:

A film that deals with taboos which has bothered indigenous women for generations. Sexual abuse is not only an indigenous phenomenon, it is universal and relates to all of us. Silence has been a survival strategy, but the young women Marion and Ida speaking up in this film, have experienced that silence will not benefit anybody.

Tystnaden i Sápmi handler om overgrep og psykisk uhelse i Sápmi. Filmen skal ta tak i tabuer og hendelser som har plaget mange samiske unge kvinner – i generasjoner. Seksuelle overgrep er ikke bare et samisk fenomen, det er universelt og angår oss alle. Taushet har vært en overlevelsesstrategi i mange urfolkssamfunn. Kvinnene som står fram i denne filmen, har erfart at taushet ikke lenger gagner noen.
Filmen har også fått tilskudd fra Filmfond Nord og ISFI (Internasjonalt samisk filminstitutt).

Om regissør og produsent

Liselotte Wajstedt er samisk artist, kunstner og filmskaper fra Kiruna, bosatt i Stockholm. Hun har laget en rekke dokumentarer som har deltatt på internasjonale filmfestivaler, blant dem Moai Báhtaretne (On the run 2021) og The Fire (2017).
Hun har også deltatt på en rekke utstillinger, solo og sammen med andre, og jobber både med video, collage, maling, fotografi, skulptur, tekstil og installasjon.
Produktion: Paranord Film AS holder til i Alta, og har tidligere produsert filmene Akvarium (2017) og Bilder fra et nordisk drama (2021).

TRAILER

Konsulentvurdering:
En film om hur sexuella övergrepp påverkar psykiskt och kulturellt i en dubbeltystnad av skam i Sapmi. Berättad från regissörens och andra överlevandes perspektiv. Regissören Liselotte har en lång historik av att gestalta ämnen som för med sig debatt och tar upp sköra och känsliga diskussioner – oftast sånt man ”inte vill tala om”. I denna film tar hon upp den psykiska ohälsan som skapas när sexuella övergrepp blir tystade inom den Samiska kulturen. Filmen är baserad på intervjuer över flera år, blandat med arkiv och animation. Att leva med skam för att man blivit våldtagen är inget ovanligt. Att leva med skammen av att man dessutom är same och minoritet gör det till en tyngre tystnad som begravs ännu djupare. Filmen följer tre kvinnors berättelser och hur de kämpat för att skapa sig en röst och en ta plats för att kunna synliggöra sina trauman. Liselotte, regissören, har själv kämpat med den hårda effekt som sexuella övergrepp tvingat henne att hantera, och vill genom filmen lyfta det som är bortom den stolta samiska kulturen; de snötäckta fjällen, de romantiska bilderna av renar som betar och samer som pratar om kärleken till natur och djur medan de skapar något vackert silversmycke. Det är en angelägen film som inte bara lyfter en problematik, men som ger hopp om att unga generationer inspirerar till dialog och samtal om det som är tabu. I de tyngsta stunderna blir vi svärtade med en kladdig och mäktig animation som gestaltar just hur låst man kan bli i stunden men även efter ett övergrepp begåtts.
Konsulent:
Klara Nilsson Grunning

AWARDS:

In competition at Nordisk Panorama 2022: The Best Nordic Documentary Award

—–

The festival ”32nd International First Peoples Festival”, Montreal 

2nd prix ”Rigoberta Menchú Award/ Communities”

”Filmen presenterar ett ämne som fortfarande är tabu i olika miljöer runt om i världen än idag. Sexuellt våld i lokala kommuner representerar ofta ett stigma och en signal till den klagande snarare till angriparen, offret kränks på nytt och döms. I denna dokumentär presenteras den delen och det viktigaste är hur kvinnor tar mod till sig och kämpar för andras rättigheter, blir aktivister i sina egna lokala kommuner och lägger sexuellt våld på bordet som ett faktum som måste fördömas d och straffas”

– Maya Rigoberta Perez Menchu
 

PRESS KLIPP

Artikel i minoritet.se: https://www.minoritet.se/7569

—–

Linker til presseomtale i Norge av «Tystnaden i Sápmi»

Aftenposten 28.03.2022

1 av 7 filmer du burde se under HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival

https://www.aftenposten.no/kultur/i/Qy2rMJ/guide-til-dokumentarfestivalen-human

Dagsavisen 01.03.2022

1 av 5 filmer du burde under HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival

https://www.dagsavisen.no/kultur/film/2022/03/01/disse-filmene-bor-du-se-pa-human-festivalen/

Klassekampen 17.01.2022

https://klassekampen.no/utgave/2022-01-17/taushet-brytes-i-tromso

ITromsø 17.01.2022

https://www.itromso.no/feedback/i/9K0pkq/disse-10-filmene-bor-du-se-pa-tiff-iar?

fbclid=IwAR0DEWI0T24XS08wmaWw3kZEU008Kwt0oGkMoVUFAujgo9941t4jLolB33E

NRK Sápmi 21.01.2022

https://www.nrk.no/sapmi/tiff-2022_-_the-silence-in-sapmi_-med-marion-anne-rimpi-og-ida-labba-perssontok-

atte-ar-1.15820942?fbclid=IwAR0Mrb0qE4Ssexd5CThElWa4ayudRRZNwOxE_1pRpQF5gWp3CWyI2iuMg8I

ITromsø 21.01.2022

https://www.itromso.no/kultur/i/pWmVAW/jo-mer-jeg-har-aapnet-opp-jo-mer-har-andre-kvinner-turt-aa-staa-fram