Moai Báhtaretne

Moai Báhtaretne (On the run) 3 min

Filmen handlar om en flykt: hem.
Våren 2020 när Covid-19 paralyserade en hel värld och splittrade familjer, dokumenterade jag och min dotter oss själva i en pressad situation.
I början av mars började det krypa i kroppen. Jag måste komma ifrån Stockholm. Jag vet hur det är att inte kunna andas eftersom jag har svår pollenallergi och astma. Därför vill jag skydda oss genom att befinna oss på mina hemmamarker i norr.

På radion säger stadsministern att det är vanligt folkvett att inte resa ut från Stockholm. Den tog hårt för det är klart jag har vanligt folkvett.
”Ska jag resa norrut till min familj trots att jag fruktar Corona-skam och att hängas ut, för val jag gör för vårt eget bästa?”
Jag bestämmer mig för att åka och för att kunna träffa mina föräldrar så sätter vi oss i karantän i vår primitiva stuga vid fjället.

Filmen är just nu aktuell på Göteborg Filmfestival 2021 och Skábmagovat Filmfestival 2021

Streama filmen: https://drakenfilm.se/film/moai-bahtaretne?fbclid=IwAR1WApHZYvDJkOQdf0MOm6V2cRFiLPEAbstAzDB356XJJnpZWD-Bts1gkAU

 

Eng:

In the beginning of March, my body started to itch. I had to get out of Stockholm. I know how it feels to not be able to breathe, because I have pollen allergies and astma, and they clog my lungs every year. If the catastrophe was to happen, I need to be with my family in Kiruna. The earth feels closer to me up north. That’s where I want to be in case of a crisis. The prime minister says on the radio that it’s common sense not to travel from Stockholm. That hurt, because of course I have normal common sense. The train was scheduled for 6 PM, and three hours before the train left I started to realize that I couldn’t leave. I sat across from my 10 year old daughter and cried, and said that we probably couldn’t go. My mother texted me: Come home!
I realized that we HAVE to leave.
To be able to meet my parents, we quarantine in our primitive cabin by the mountains

 

on the run_poster_1920Dans, still_mindre

Read More

Moai Báhtaretne aktuell på Götebog Filmfestival 2021

Idag startar den 44:e upplagan av Göteborgs filmfestival som i år har temat social distans, såväl i filmprogrammet och i att festivalen kommer ske digitalt. I årets festivalprogram visas dokumentärfilmen Moai báhtaretne på 3 minuter av Liselotte Wajstedt med samma tema. Det är en film som skildrar coronapandemin och som tar upp frågor om resor, platser och identitet under en svår tid.

Intervju i SVT Sápmi: https://sverigesradio.se/artikel/liselotte-wajstedts-kortfilm-aktuell-pa-goteborgs-filmfestival

skydd, still_1 mindre

 

Read More

Kiruna Ortdrivaren på Norrbottens museum, 07 jun – 30 aug 2020

Vernissagen närmar sig!

Info. Norrbottens Museum: https://norrbottensmuseum.se/utstaellningar-program/utstaellningar/kiruna-ortdrivaren.aspx

Jag vill berätta om oss som lever mellan industrin och vårt öde

©Liselotte Wajstedt

Flickan, BromsgatanFlickan och Industrin; Bromsgatan

 

BromsgatanDetalj ur modellen ”Bromsgatan”, så som jag minns den i min barndom. Modellen är i skala 1:100Modellen gjordes i samarbete med LittleBig Productions för projektet Kiruna Rymdvägen, 2013

 

Tidningsvägg_1TIDNINGSVÄGG:  Jag har samlat tidningsurklipp om Kiruna sedan 2004 då nyheten om flytten av staden blev känd för allmänheten.

 

 

 

Read More